Bisnes Vintaj Cetus Fenomena

Tak ramai yang tahu mengenai bisnes vintaj atau barangan antik mampu menjadi tarikan bagi anak muda menceburinya. Dan dengan izin, saya akan kongsikan sedikit kepada anda mengenai pemilik perniagaan yang menjadikan vintaj sebagai fokus membina komuniti penggemar dan penggumpul barangan antik.

Membuka ruang dan membina peluang perniagaan sendiri satu langkah kejayaan melakar nama dalam industri. Dari hobi menjadi aspirasi dan kini ia bakal menjadi legasi. Sejujurnya perniagaan ini nak kata mudah, tidaklah juga seperti scroll jari atas kebawah pada smartphone kita…tetapi dalam banyak-banyak bisnes ini menjadikan faktor ‘X’ yang berbaloi diceburinya.

Bisnes Vintaj Cetus Fenomena

Ministry of Vintage Logo
Image via Instagram @amranazizan

Fenomena ini dicetuskan oleh En Amran Azizan selaku pengasas kepada Ministry of Vintage sejak tahun 2006 dan kini 11 tahun bertapak dalam arena Vintaj. Berbekalkan tagline ‘Jiwa Kami Rare’ ternyata perusahaan ini mampu menapak langkah dengan jayanya pada masa hadapan. Orang kata keyakinan itu penting dan semuanya ibarat menyusun jejak teratur ke puncak-setiap satu darinya memerlukan langkah sama ada A atau B kalau tak menari Chacha lah pula dalam menguruskan perniagaan.

En Amran Azizan
Image via Instagram @amranazizan

Mencari manual typewriter pada zaman ini macam mancari tiram yang ada mutiara pada dasar dan berselut. Electronic typewriter banyak dipasaran tetapi nilai sentimental dan nostalgia itu menggunung perasaan gembira gudang jiwa ini berdansa kenangan-kenangan lama. Jadi selayaknya Minitry of Vintage diangkat semula dalam menjetik dan mengetus semula ceritera lama ke dunia moden.

Sekali sebut pasal typewriter ia bukan sekadar barangan antik tetapi mesin masa yang melalui peredaran menjangkaui millennia.

Dah alang sampai perenggan ni tak kan korang tak nak sambung baca kan?

SERVICE

Ok. Awal sekali bila sebut pasal servis mesti nak tip top bagai jadi ini senarai pendek yang disediakan:

  • Perkhidmatan penghantaran secara percuma sekitar lembah klang.
  • Waktu penghantaran bermula dari pukul 00am- 12.00mlm.
  • Perkhidmatan servis dan membaik pulih typewrite
  • Technician typewriter yang berpengalaman 20 tahun.
  • PERCUMA INK RIBBON YANG BERTAHAN SELAMA 3 BULAN
Technician Ministry of Vintage
Image via Instagram @amranazizan

WARRANTY

Seperti dijanjikan 6 bulan penawaran warranty yang diberikan kepada pelanggan.

Warranty Card
Image via Instgram @amranazizan

PRODUCT

[PERHATIAN] berdasarkan gambar terdapat produk yang telah dijual jadi sila semak untuk mendapatkan kemas kini yang terbaru dari pihak Ministry of Vintage.

10488716_1441767946085486_1260566468_n
Image via Instagram @amranazizan

Mana tak terjual laku keras, tengok pun dah tahu terdiri dari pelbagai jenama pembekal asal luar dan dalam Negara boleh didapati di sini.

MODEL TYPEWRITER
Image via Instagram @amranazizan
MODEL TYPEWRITER
Image via Instagram @amranazizan

Nak yang macam beg James Bond pun ada, cute sesuailah kegunaan menaip buat penulis-penulis kat luar sana, bukan itu sahaja rumah bercirikan moden contemporary memerlukan elemen vintage dalam interior design jadi miliki satu sebagai item wajib dalam rumah anda, tak dilupa akak-akak dan abang-abang dropship, Instashop menulis slip untuk pos laju lebih kemas dan teratur, kebangkitan café hipster hangat dipasaran calligraphy dan lettering dinding jadi ikutan apa kata tema vintaj diterap dan satu typewriter menghiasi permandangan café milik anda.

 

MODEL TYPEWRITER
Image via Instgram @amranazizan 

 

MODEL TYPEWRITER
Image via Instagram @amranazizan 

Customer

SM petik “A happy customer tells a friend; an unhappy customer tells the world”, dari Cincinnati Magazine Dec 1984. Sememanya raut wajah mereka menceritakan segala bahawa servis yang diberikan oleh pihak Ministry of Vintage semestinya terbaik.

Pelanggan yang menjadi komuniti Ministry of Vintage:

Pelanggan dari ZK Resources Sdn / Smart Global Freight Sdn Bhd.

Customer Ministry of Vintage
Image via Instagram @amranazizan

En Salimi bukan calang pelanggan bagi Ministry of Vintage sekali 3 model diangkatnya.Tersenyum lebarlah beliau selepas ini.Sememangnya dari raut wajah terpancar kegembiraannya.

Customer Ministry of Vintage
Image via Instagram @amranazizan

 En Aliff dari Infinicouture pelanggan yang rare bersamaan dengan tagline company Ministry of Company dengar khabarnya 5 model typewriter sekali angkat.Memang bebaloi dan berjalan lancarlah operasi syarikat Infinicouture.

Customer Ministry of Vintage
Image via Instagram @amranazizan 

Adakah anda bakal menjadi salah seorang pengumpul barangan vintaj selepas ini?

Semestinya dan mulalah dengan memiliki typewriter maka anda tersenarai sebagai pelanggan yang berbahagia diberikan kepuasan oleh mereka.

KINI SEMUA LEBIH MUDAH!!

P/s: Anda tengah cari #TYPEWRITER ke?

Berlambak slip pos laju nak dihantar?

Jenuh menulis menggunakan tangan?

Dekorasi rumah ala classic dan contemporary ?

  • Harga boleh kawtim.

Bukan sahaja TYPEWRITER tetapi pelbagai barangan Vintaj boleh didapati :

Polaroid camera
Image via Instagram @amranazizan
Gramophone
Image via Instagram @amranazian

Nak tahu lebih detail :

 

Whatsapp – 017-325797

Instagram @amranazizan

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s